TCP’nin açılımı olan “Transmission Control Protocol” herhangi bir veriyi taşımamıza yardımcı oluyor.
İp adresleri bizim lokasyonumuzu bilgilerimizi tutarken tcp ise bu veriyi taşımamızı sağlamaktadır. Tcp ‘de bir işlem yapmadan önce bir bağlantı kurmanız gerekmektedir.
Bağlantı sağlanmazsa eğer herhangi bir işlem gerçekleştirmez. Veri transferini sağlamaz. Güvenilir bir protokoldür. Bir bağlantı sağlandığında veri gönderimi yaparken örneğin 10 mb boyutundaki bir dosyayı görmek istedik. Bu dosya yüklenene kadar bağlantı sağlanacaktır. Bu yüzden güvenli ibaresini kullandık. Hata mekanizması bulunmakdatır.
Eğer internet kopması , veri transfer başarısızlığı veya herhangi bir sebepten dolayı veri iletemez ise bize hata olarak gösterir. Paketin gitmediğini bize belirtir. Veri iletimi garantisi vardır. Tüm veriyi gönderirken birini geçti ise onu sonradan tekrardan gönderticektir.
Kısaca tüm veriler garanti olarak gittiği anlamını getirmektedir. Tcp ‘nin kötü yanı ise veri iletimi yavaş olmasıdır. Bir veriyi ilettiğimiz zaman yavaş gider. Fakat tam olarak gider.
Tekrar iletim mümkün. Bağlantı herhangi bir sebepten ötürü koptuğu zaman yeniden bağlanıldığında kaldığı yerden veri iletimini sağlar.
Bu veriler iletimini Tcp flags (bayrakları) sayesinde gerçekleşir.
Bunlar ;
- Syn > senkronizasyon
- Ack = iletim
- Fin > anlaşmalı şekilde ayrılmak.
- Rst > Resetlemek
- Psu > Pust Paketi = Veri iletimini ram ‘e gönderir.
TCP ÜÇLÜ EL SIKIŞMA NEDİR ?
A ve B bilgisayarımız olsun. Bu iki bilgisayarın iletişimini sağlamak için önce A makinesinden B makinesine syn paketi gönderilir. Karşı taraf bize bağlanmak isterse bize ek olarak syn paketimizi ve üstüne Ack paketi ekleyerek gönderiyor
.Ardından A makinesi sadece ack paketi göndererek bağlantı kurmuş oluyor. Yani biz ona merhaba o bize merhaba dedik ve iletişimi başlattık.
Örnek Tcp Portları ;
- 21 : Ftp
- 22 : Ssh
- 23 : Telnet
- 80 : Http
- 443 : Https
Sadece en yaygın olanlarını yazdık daha çok portlar bulunmakta isterseniz googleden bunları da araştırabilirsiniz.