Selam webgelişim takipçileri ben yeni admininiz berke, bugün sizlere Ağ Topolojisi nedir ve mantığını anlatmak istedim. İsterseniz uzatmadan konumuza geçelim.
Ağ Topolojisi Nedir?
Ağ topolojisi, bir bilgisayarın yerel alan ağındaki (LAN) fizyolojik ve mantıksal konumunu ifade eder. Fizyolojik topoloji, ağdaki tüm cihazların birbirine iyi mi bağlanacağını ve bağlanmak için ne tür kabloların kullanılacağını belirtirken mantıksal topoloji, bu cihazların nasıl iletişim kuracağını ve bu cihazları ortak bir protokol altında birleştireceğini belirler. Kullanılacak ağ teknolojisine bağlı şekilde farklı ağ topolojileri kullanılır.
Fiziksel Topoloji 5’e ayrılır bunlar:
- Bus
- Star
- Ring
- Mesh
- Tree
1-) Bus Topolojisi
Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi Bus-Topolojisinde bulunan tüm cihazlar en temel bir kablo ile birbirlerine bağlanmıştır ve tüm cihazların hatta erişimi vardır. Kullanılan kablo genelde bir koaxial kablodur. Hat üstünde bulunan cihazlar hatta veri göndermeden önce hattın tümüyle boş olduğundan kararlı olmak zorundadır aksi taktirde hat üstünde çakışmalar meyden temel gelecektir. Bus Topolojisinde veri hatta bulunan tüm cihazlara gönderilir ancak veriyi yalnızca hedef aygıt alır, öteki cihazlar ise veriyi uç noktalardaki mukavemetlere gönderir. Verinin her cihaza gönderilmesinden dolayı performansı en kötü olan topolojidir.
Bus Topolojisinin Yararları;
- Ağın kurumu kolaydır.
- Ağa yeni cihaz eklenmesi kolaydır.
- Ekonomiktir.
- Çok kablo kullanılmaz.
2-) Star Topolojisi
Star (Yıldız) topolojisi en yaygın kullanıma sahip topolojidir. Merkezdeki bir hub veya swith’ e bağlı cihazların iletişimi merkezde bulunan bir cihaz üzerinden gerçekleştirilir. Ağa bağlı bir göndericiden çıkan veri önce merkezdeki hub veya switch’ e gelir, oradan da alıcı cihaza gönderilir. Hub veya switch’ teki bir sorun tüm ağı etkiler.
Star Topolojisinin Yararları;
- Farklı üreticilerin donanımları ile uyumlu çalışır.
- Ağın genişletilmesi basittir.
- Sorunların tespiti ve giderilmesi basittir.
- Ağın yönetimi ve bakımı basittir.
- Dallardan birinde oluşacak sorun diğerlerine sıkıntı yaratmaz.
3-) Ring Topolojisi
Halka (Ring) topolojisinde, halka biçimindeki ağ üstünden gönderilen veri alıcı cihaza ulaşıncaya kadar ağ üstündeki tüm cihazlara teker teker uğrar. Ağ üstündeki veri 3 byte’ lık jeton (token) denilen bir kılavuz ile gönderilir. Jeton ağ üstünde devamlı dolaşır ve göndericiden aldığı veriyi alıcıya ulaştırır.
Halka topolojisinde ağa bağlı cihazlardan birinin arızalanması ağın çökmesine sebebiyet verir.Halka topolojisinin yapısı merkezde bulunan bir Multistation Access Unit (MAU) ve ağa bağlı cihazlardan oluşur. Ağ bağlantısı çift burgulu kablolar ile gerçekleştirilir. Halka topolojisi, ağ topolojileri içerisinde en az kullanıma sahip topolojidir.
Ring Topolojisinin Yararları:
- Bağlı tüm cihazlar aynı yetkiye sahiptir.
- Sunucuya ihtiyaç yoktur.
- Ağın büyütülmesi performansı az etkiler.
4-) Mesh Topolojisi
Örgü topolojisinde, ağa bağlı bir cihaz ağdaki diğer cihazlara direk olarak bağlantılıdır. Çoğunlukla geniş alan ağları (WAN) arasında kullanılır. Ağa bağlı cihaz sayısı ‘N‘ ise, ağ üstündeki bağlantı sayısı ‘N*(N-1)/2‘ adettir.
Mesh Topolojisinin Yararları:
- Bir cihaza bağlı hatta sorun oluşması diğer cihazların ya da o cihazın iletişimini kesmez.
- Veri iletme hızı oldukça yüksektir.
- Ağın genişletilmesi diğer bağlantıları etkilemeden hızlı bir şekilde yapılabilir.
Tree Topolojisi
Hiyerarşik yapıdaki ağ yaratmak için kullanılır. Başucu adıyla
bilinen bir noktadan başlayan bir ya da daha fazla kablo alt
dallara ayrılır. Herhangi bir istasyondan çıkan veri, tüm hat
boyunca yayılır ve tüm istasyonlar tarafından alınır.
Genellikle yıldız topolojisindeki ağları birbirine bağlamak için
kullanılır. Böylece ağ kolayca büyütülebilir. Bir ağacın dalları
farklı topolojilerdeki ağları olabilir, ağacın gövdesi ile bunlar
birbirine bağlanabilir.
Tree Topolojisinin Yararları:
- Her bir bölüme ulaşmak kolaydır, birçok çalışma grubu kolay bir şekilde araya getirilebilir.
- Ana makinede sıkıntı çıkarsa diğer serverler ile iletişim kesilir.